
Acasă / Verificarea tehnică periodică
Verificarea tehnică periodică
Verificare centrală termică: Cum să vă mențineți centrala termică în funcțiune fără probleme
Centralele termice moderne sunt sisteme extrem de eficiente, dar depind de întreținerea regulată pentru a funcționa corect. În plus față de serviciile cerute de lege, este de asemenea important să se respecte inspecțiile recomandate de producător în manual. Acest lucru vă va ajuta să preveniți problemele și să evitați reparațiile costisitoare, menținând consumul de combustibil și emisiile poluante la un nivel minim.
Problema întreținerii centralei nu este încă una care este adesea discutată, dar aceste sisteme au nevoie de verificări regulate, în special înainte și după sezonul de iarnă, atunci când încălzirea este utilizată intens. După vom vedea, nu este vorba despre costuri suplimentare, ci despre o investiție inteligentă pentru a reduce la minimum riscul unor defecțiuni bruște, o abordare care garantează economii semnificative de costuri și o mai mare siguranță a locuinței pe termen lung.
La cât timp se face verificarea tehnică periodică?
Conform legislației în vigoare, fie că discutăm despre centrale termice în condensare(pe gaz), fie că vorbim despre centralele alimentate cu gaz GPL, verificarea tehnică periodică (VTP) se face o dată la 2 ani.
În plus, trebuie să respectați și instrucțiunile producătorului privind inspecția centralei pentru siguranța sistemului sau alternativ, cu cele ale instalatorului, luând în considerare orice reglementări regionale și municipale aplicabile în acest domeniu. Specialiștii Ariston recomandă tuturor clienților să efectueze verificarea tehnică periodică a centralei termice, înaintea începerii sezonului rece.
Aceste verificări sunt din motive de siguranță și eficiență energetică și trebuie efectuate numai de tehnicieni autorizați, care trebuie să emită raportul de verificare, analiza gazelor arse și raportul de intervenție. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare unele verificări suplimentare de către un tehnician specializat pentru a evita defecțiunile majore sau defecțiunile care pot apărea dacă nu se efectuează o întreținere adecvată.
Ce verificări se fac la centrala termică?
Centralele necesită multe verificări regulate, începând de la curățarea arzătorului pentru a îndepărta orice reziduu sau depozite formate în urma arderii. Această parte este esențială pentru menținerea eficienței sistemului de încălzire, deci ar trebui efectuată cât mai des curățarea camerei de ardere, altfel poate scădea performanța sistemului sau ar putea provoca o oprire a centralei. De asemenea, este esențial să verificați schimbătorul, componenta în care agentul termic este încălzit.
Acest punct din sistem este deosebit de sensibil la calcar. Sedimentele de acest tip pot reduce semnificativ eficiența centralei, rezultând o serie de probleme, cum ar fi creșterea consumului de combustibil și chiar reducerea debitului de apă care poate duce până la blocarea centralei. În plus față de aceste verificări fundamentale, tehnicianul va monitoriza gazele arse pentru a detecta procentul de monoxid de carbon și eficiența sistemului, asigurându-se că centrala este conform cu standardele de performanță energetică și de siguranță necesare.
Tehnicianul Climaterm Producție și Servicii va efectua apoi alte proceduri utile pentru a preveni defecțiunile bruște ale centralei, inclusiv testarea electrozilor și verificarea componentelor electrice și electronice. Tehnicianul va verifica, de asemenea, sigiliile și piesele minore ale sistemului, înlocuindu-le pe cele uzate pentru a evita defecțiuni neașteptate în timpul funcționării normale a centralei.
Fă o programare acum